Čo robiť, keď rajčiny nechcú dozrievať?
11. 09. 2023
Tento rok bol pre mnoho pestovateľov rajčín výnimočný. Dlhá studená a daždivá jar zavinila, že rastliny často vyrástli do neskutočných rozmerov, ale plody nasadili pomerne neskoro. Tropické teploty potom spomalili rast plodov, a tak aj keď už sa blíži jeseň, mnohí z nás majú záhony plné zelených rajčín, ktoré nie a nie dozrieť.
Dôvodov prečo rajčiny nechcú dozrievať môže byť mnoho, najčastejšou príčinou je však počasie. Daždivé a chladné počasie, kedy sa slnko väčšinu dňa skrýva za mrakmi môže dozrievanie výrazne spomaliť. Avšak rovnako tak môžu rast a dozrievanie spomaliť alebo zastaviť tropické teploty.
Ako prinútiť rajčiny k rýchlejšiemu dozrievaniu?
Dôležité je zaistiť rastlinám dostatok slnečného svetla. Dni sa teraz skracujú a každý slnečný lúč môže mať pre rajčiny cenu zlata. Ak pestujete rajčiny v nádobách, skúste im nájsť miesto, kam dopadá slnko po celý deň. Rastliny v záhonoch samozrejme nepresťahujete, ale môžete skúsiť niektoré ďalšie opatrenia.
Predovšetkým obmedzte hnojenie dusíkom. Veľké množstvo dusíka spomaľuje dozrievanie, pretože stimuluje najmä rast. Rajčiny s prísunom dusíka preto budú mohutnieť, ale s dozrievaním sa ponáhľať nebudú.
Prečítajte si tiež:
Rajčiny praskajú? Tu je spôsob, ako to vyriešiť
Ak však už máte záhony starostlivo prihnojené a prísun dusíku nie je možné inak obmedziť, skúste trik s rýľom. Opatrne zapichnite rýľ vo vzdialenosti 10 cm od rastliny do hĺbky 20 cm. Opatrne ho vytiahnite, aby ste rastlinu nevyvrátili. Takto pokračujte okolo celej rastliny, aby ste narušili korene. Tým, že narušíte koreňový systém, rajčiny vďaka šoku z menšieho prísunu živín urýchlia dozrievanie plodov.
Čo robiť, keď je zrejmé, že sa blíži chladné počasie a rajčiny už nestihnú dozrieť?
Rajčiny poodtrhávajte a dajte ich do tmy. Používajte len zdravé a nepopraskané plody. Dajte ich v jednej alebo v dvoch vrstvách napríklad do papierovej krabice a nezabudnite ich pravidelne kontrolovať, či niektoré nezačali hniť. Takýto plod okamžite odstráňte, aby sa hniloba nerozšírila.
Ak chcete dozrievanie v krabici urýchliť, pridajte k rajčinám jedno alebo dve zrelé jablká. Zrelé ovocie totiž uvoľňuje do vzduchu etylén, ktorý naštartuje rýchle dozrievanie ostatných plodov. Preto sa napríklad neodporúča skladovať v pivnici jablká spoločne so zemiakmi, pretože tam je takýto účinok nežiaduci.
A čo s rajčinami, ktoré nedozrú? Nekompromisne ich vyhoďte. Nedozreté rajčiny obsahujú jedy solanín a tomanín. Tie sa síce pri dozrievaní odbúravajú, ale odstrániť ich vhodným spracovaním je obtiažne. Aj keď existuje množstvo receptov na spracovanie zelených rajčín a k tomu aby sme sa priotrávili by sa muselo skonzumovať väčšie množstvo, riskovať zdravotné problémy sa nevypláca.
Páčil sa vám článok? Nechajte si zasielať ďalšie články a novinky na e-mail, aby vám nič neuniklo!
Prišiel Vám článok zaujímavý?
Zdieľajte ho ďalej.