Viete správne grilovať?
05. 06. 2023
Pri grilovaní robia niektorí ľudia zbytočné chyby, ktoré do istej miery znehodnotia výsledok ich snaženia. Poďme si dať dohromady niekoľko zásad, ako grilovať správne a čomu sa pri grilovaní naopak vyhnúť. Aby výsledná grilovaná pochúťka bola naozajstným pôžitkom pre všetky zmysly.
Vyberte si správny gril
Aby ste si grilovanie poriadne užili, v prvom rade si musíte vybrať správny gril pre seba. Pri výbere grilu riešite najmä zdroj tepla, a teda na výber máte z týchto typov grilov:
- Gril na drevené uhlie
- Elektrický gril
- Plynový gril
Okrem toho sa zamerajte aj na veľkosť grilu, resp. si premyslite, pre koľko osôb na ňom zväčša budete pokrm pripravovať. Dôležitý je ďalej materiál, z ktorého je gril a rošt na grilovanie vyrobený a ďalšie funkcie, ako napríklad možnosť nastavenia teploty a napokon aj vybavenie a prípadný odkladací priestor.
Zásady a rady pre správne grilovanie
Už máte svoj vysnívaný gril a chystáte sa na prvé grilovanie krkovičky alebo hamburgerov? V tom prípade by ste mali poznať zopár zásad pre správne grilovanie:
1. Odložte vidličku
Najčastejšou chybou totiž býva, keď do mäsa pichnete pri otáčaní alebo v snahe zistiť, či je už mäkké. Zbytočne potom z mäsa vytečie šťava a mäso je pri podávaní vysušené. Na obracanie zásadne používajte buď obracačku alebo grilovacie kliešte.
2. Nastavte správnu teplotu grilu
V prípade elektrického alebo plynového grilu to nie je problém. Avšak väčšina kuchárov asi potvrdí, že najlepšiu chuť dosiahnete len na drevenom uhlí. A tu môže byť dosiahnutie optimálnej teploty troška alchýmia.
3. Funkcie grilu
Každý gril na uhlie je svojim spôsobom iný. Ak však viete, ako na to, dobré jedlo pripravíte aj na tom najmenšom grile. Rozdiel medzi grilmi je potom v zásade iba v tom, že tie drahšie vám poskytnú istý komfort, griluje sa na nich pohodlnejšie, sú vybavené napríklad odkladacími plochami, teplomerom, môžete na nich regulovať prietok vzduchu, majú kvalitnejší liatinový rošt na grilovanie a môžu mať ďalšie funkcie a výhody navyše. Konštrukcia grilu má vplyv na to, ako sa k uhliu dostáva vzduch, čo ovplyvní horenie. Zohľadniť je potrebné aj výšku roštu s ohniskom. Výhodou je, keď je výška roštu nastaviteľná, ale nie je to podmienkou. Niekedy to vyžaduje trocha experimentovania, kým si na gril zvyknete a dokážete odhadnúť, kedy je mäso optimálne prepečené.
Prečítajte si tiež:
Popol z grilu je cenná surovina. Nevyhadzujte ho!
4. Vhodné uhlie
Najlepšie je uhlie z tvrdého dreva, obľúbené sú brikety, ktoré vydržia horieť dlho. Nič neuponáhľajte, uhlie sa musí poriadne rozhorieť tak, aby bolo po celom povrchu žeravé a pokryté bielym popolčekom. Na úrovni roštu by teplota mala dosahovať približne 200 °C. Gril preto zapáľte včas, respektíve s dostatočným predstihom. Častou chybou je, že sa gril zapáli na poslednú chvíľu a potom u neho ľudia netrpezlivo postávajú s pripraveným mäsom. Väčšinou tento boj s nervami nevydržia a mäso na gril vložia ešte pred tým, než sa uhlie poriadne rozhorí. Výsledkom je dlhé a pozvoľné sušenie alebo takmer doslova údenie mäsa. Aj najkvalitnejšie mäso sa tak bohužiaľ premení na vysušenú, tuhú a polosurovú "podrážku".
5. Tuku sa nebráňte
Grilovať je možné prakticky ľubovoľné mäso, aj keď najlepší je asi pekne tukom mramorovaný steak. Práve tuk totiž zaistí, že mäso bude šťavnaté, voňavé a bude mať výraznú chuť. K takému mäsu potrebujete na dochutenie len soľ a korenie, bola by totiž škoda chuť kvalitného mäsa prebíjať nejakým výrazným korením alebo bylinkami. Pred grilovaním z mäsa nikdy neodkrajujte tuk ani kosti. Mäso je pri kosti najchutnejšie, len pri grilovaní dbajte na to, aby bolo dostatočne prepečené. Tuk dodá mäsu šťavnatosť, ak nemáte tučné mäso radi, tuk môžete vždy odkrojiť až po grilovaní na tanieri.
Najpredávanejšie grily:
Ďalšie tipy a recepty na prípravu mäsa
Mäso naložené v marináde môže byť pri grilovaní na klasickom rošte nad uhlím menší problém. Marináda z naloženého mäsa môže stekať do žeravých uhlíkov, a keď začne horieť, z grilovania sa môže stať "kremácia". Preto je vhodné pred grilovaním marinované mäso osušiť obrúskom. Bezpečnejšie než marinovanie je do mäsa vmasírovať korenie s kvapkou oleja a podávať ho s nejakou vhodnou omáčkou. Na prestretý stôl môžete dať viac druhov omáčok a horčíc a výhodou potom je, že si môže každý vybrať, čo má rád.
Ako už sme si uviedli na začiatku, nikdy neskúšajte prepečenosť pichaním do mäsa. Prepečenosť mäsa spoznáte stlačením. Čím je mäso tvrdšie, tým je prepečenejšie. Najlepšiu chuť mäso dosahuje, ak nie je úplne dopečené, ale nie každý to takto má rád. Hydinové mäso však vždy prepečte dôkladne - kvôli nebezpečenstvu salmonelózy.
Vyskúšajte tiež na grilovanie recepty, ktoré sú odskúšané a určite vás nesklamú. Napríklad tieto:
Stredomorská krkovička
Cca 900 g krkovičky bez kosti nakrájajte na kúsky. Vložte do marinády, ktorú si pripravíte z 6 PL slnečnicového oleja, šťavy z ½ citróna, 6 strúčikov pretlačeného cesnaku, 4 ks čili papričiek, sušeného oregana, čerstvého rozmarínu a šalvie, drvenej rasce a soli. Mäso marinujte už deň pred grilovaním a z marinády ho vyberte hodinu pred grilovaním. Napichajte na ihly a môžete grilovať!
Grilovaná zelenina
Túto skvelú prílohu k mäsu si pripravíte veľmi jednoducho. Papriku nakrájajte na hrubé kolieska, šampiňóny na hrubšie plátky, cherry paradajky na polovicu, červenú a bielu cibuľu na mesiačiky a cuketu na hrubšie kolieska. Pridajte neošúpané strúčiky cesnaku a grilujte z oboch strán. Po ugrilovaní zeleninu posypte čerstvou bazalkou a zalejte balzamicom.
Prajeme vám dobrú chuť.
Páčil sa vám článok? Nechajte si zasielať ďalšie články a novinky na e-mail, aby vám nič neuniklo!
Prišiel Vám článok zaujímavý?
Zdieľajte ho ďalej.