Grilovacia sezóna začala! Máme skvelé recepty!
06. 05. 2024
Kto by nemal rád chvíle strávené s rodinou a priateľmi pri stole plnom lahôdok všetkého druhu. Vyskúšajte tieto 2 skvelé recepty. Prvý je pre milovníkov mäsa a druhý pre vegetariánov:
Grilované kuracie špízy s marinádou z citrónov a byliniek
Tento recept prináša skvelú kombináciu sviežej citrusovej chuti a aromatických byliniek, ktoré dodajú kuraciemu mäsu vynikajúcu chuť.
Ingrediencie:
- 500 g kuracích pŕs, nakrájaných na kúsky
- 1/4 šálky olivového oleja
- 2 lyžice čerstvo odšťavenej citrónovej šťavy
- 2 strúčiky jemne nasekaného cesnaku
- 1 lyžička sušeného oregana
- 1 lyžička sušeného tymianu
- 1 lyžička sladkej papriky
- Soľ a čerstvé mleté korenie podľa chuti
- Drevené alebo kovové špízy, namočené vo vode (ak sú drevené)
Postup:
- V malej miske zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, nasekaný cesnak, oregano, tymian, sladkú papriku, soľ a korenie. Túto zmes použite ako marinádu pre kuracie kúsky. Dajte marinovať aspoň na 30 minút v chladničke, ideálne však 2-4 hodiny.
- Keď je kura pripravené na grilovanie, napichnite kúsky na špízy.
- Grilujte na predhriatom grile na strednej teplote asi 6-8 minút z každej strany, kým kura nie je dobre prepečené a nezíska zlatistú farbu.
- Pri grilovaní môžete špízy niekoľkokrát otočiť a občas potrieť marinádou, aby zostali šťavnaté.
- Akonáhle sú špízy hotové, vyberte ich z grilu a nechajte chvíľu odpočinúť.
- Podávajte s obľúbenou prílohou, ako napríklad čerstvo nakrájaná zelenina, zemiaky alebo šalát.
Najpredávanejšie grily:
Grilované zeleninové špízy s bylinkovým olejom
Tento recept ponúka lahodné a zdravé možnosti pre grilovanie zeleniny. Užite si ho ako osviežujúcu a farebnú alternatívu k tradičným grilovaným pokrmom.
Ingrediencie:
- 2 cukety, nakrájané na kolieska
- 2 papriky (červená, žltá alebo zelená), nakrájané na kúsky
- 1 cibula, nakrájaná na kúsky
- 1 baklažán, nakrájaný na kolieska
- 10-12 cherry rajčín
- 1/4 šálky olivového oleja
- 2 lyžice čerstvo nasekaných byliniek (môžete použiť tymian, rozmarín, oregano alebo bazalka)
- 2 strúčiky jemne nasekaného cesnaku
- Šťava z 1 citrónu
- Soľ a čerstvé mleté korenie podľa chuti
- Drevené alebo kovové špízy, namočené vo vode (ak sú drevené)
Postup:
- Vo veľkej mise zmiešajte olivový olej, čerstvé bylinky, nasekaný cesnak, šťavu z citróna, soľ a korenie. Táto zmes bude marináda pre vaše zeleninové špízy.
- Do marinády vložte nakrájané zeleniny (cukety, papriky, cibule, baklažány a cherry rajčiny) a dôkladne ich premiešajte, aby sa všetky zeleniny pokryli marinádou. Nechajte marinovať aspoň 30 minút v chladničke, ideálne 1-2 hodiny.
- Keď je zelenina pripravená na grilovanie, napichnite ju na špízy a striedajte rôzne druhy zeleniny.
- Grilujte špízy na predriatom grile na strednej teplote asi 8-10 minút na každej strane, kým zelenina nie je mäkká a nezíska zlatistú farbu.
- Počas grilovania môžete špízy niekoľkokrát otočiť a potrieť marinádou.
- Akonáhle sú špízy hotové, vyberte ich z grilu a nechajte chvíľu odpočinúť.
- Podávajte ako hlavné jedlo alebo ako prílohu k iným grilovaným pokrmom.
Dobrú chuť!
Páčil sa vám článok? Nechajte si zasielať ďalšie články a novinky na e-mail, aby vám nič neuniklo!
Prišiel Vám článok zaujímavý?
Zdieľajte ho ďalej.