Grilovacia sezóna začala! Máme skvelé recepty!

06. 05. 2024

Grilovacia sezóna začala! Máme skvelé recepty!

Kto by nemal rád chvíle strávené s rodinou a priateľmi pri stole plnom lahôdok všetkého druhu. Vyskúšajte tieto 2 skvelé recepty. Prvý je pre milovníkov mäsa a druhý pre vegetariánov:

Grilované kuracie špízy s marinádou z citrónov a byliniek

Tento recept prináša skvelú kombináciu sviežej citrusovej chuti a aromatických byliniek, ktoré dodajú kuraciemu mäsu vynikajúcu chuť.

Ingrediencie:

  • 500 g kuracích pŕs, nakrájaných na kúsky
  • 1/4 šálky olivového oleja
  • 2 lyžice čerstvo odšťavenej citrónovej šťavy
  • 2 strúčiky jemne nasekaného cesnaku
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1 lyžička sušeného tymianu
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • Soľ a čerstvé mleté korenie podľa chuti
  • Drevené alebo kovové špízy, namočené vo vode (ak sú drevené)

Postup:

  1. V malej miske zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, nasekaný cesnak, oregano, tymian, sladkú papriku, soľ a korenie. Túto zmes použite ako marinádu pre kuracie kúsky. Dajte marinovať aspoň na 30 minút v chladničke, ideálne však 2-4 hodiny.
  2. Keď je kura pripravené na grilovanie, napichnite kúsky na špízy.
  3. Grilujte na predhriatom grile na strednej teplote asi 6-8 minút z každej strany, kým kura nie je dobre prepečené a nezíska zlatistú farbu.
  4. Pri grilovaní môžete špízy niekoľkokrát otočiť a občas potrieť marinádou, aby zostali šťavnaté.
  5. Akonáhle sú špízy hotové, vyberte ich z grilu a nechajte chvíľu odpočinúť. 
  6. Podávajte s obľúbenou prílohou, ako napríklad čerstvo nakrájaná zelenina, zemiaky alebo šalát.

Najpredávanejšie grily:

Grilované zeleninové špízy s bylinkovým olejom

Tento recept ponúka lahodné a zdravé možnosti pre grilovanie zeleniny. Užite si ho ako osviežujúcu a farebnú alternatívu k tradičným grilovaným pokrmom. 

Ingrediencie:

  • 2 cukety, nakrájané na kolieska
  • 2 papriky (červená, žltá alebo zelená), nakrájané na kúsky
  • 1 cibula, nakrájaná na kúsky
  • 1 baklažán, nakrájaný na kolieska
  • 10-12 cherry rajčín
  • 1/4 šálky olivového oleja
  • 2 lyžice čerstvo nasekaných byliniek (môžete použiť tymian, rozmarín, oregano alebo bazalka)
  • 2 strúčiky jemne nasekaného cesnaku
  • Šťava z 1 citrónu
  • Soľ a čerstvé mleté korenie podľa chuti
  • Drevené alebo kovové špízy, namočené vo vode (ak sú drevené)

Postup:

  1. Vo veľkej mise zmiešajte olivový olej, čerstvé bylinky, nasekaný cesnak, šťavu z citróna, soľ a korenie. Táto zmes bude marináda pre vaše zeleninové špízy.
  2. Do marinády vložte nakrájané zeleniny (cukety, papriky, cibule, baklažány a cherry rajčiny) a dôkladne ich premiešajte, aby sa všetky zeleniny pokryli marinádou. Nechajte marinovať aspoň 30 minút v chladničke, ideálne 1-2 hodiny.
  3. Keď je zelenina pripravená na grilovanie, napichnite ju na špízy a striedajte rôzne druhy zeleniny.
  4. Grilujte špízy na predriatom grile na strednej teplote asi 8-10 minút na každej strane, kým zelenina nie je mäkká a nezíska zlatistú farbu.
  5. Počas grilovania môžete špízy niekoľkokrát otočiť a potrieť marinádou.
  6. Akonáhle sú špízy hotové, vyberte ich z grilu a nechajte chvíľu odpočinúť. 
  7. Podávajte ako hlavné jedlo alebo ako prílohu k iným grilovaným pokrmom.

Dobrú chuť!


Pozrite si tiež:

Ďalšie inšpirácie na grilovanú zeleninu

Prečítať


Páčil sa vám článok? Nechajte si zasielať ďalšie články a novinky na e-mail, aby vám nič neuniklo!

Prišiel Vám článok zaujímavý?
Zdieľajte ho ďalej.




Mohlo by Vás tiež zaujímať