Kúzlo letného grilovania

13. 07. 2021

Kúzlo letného grilovania

Grilovať poriadny kus mäsa alebo nejakú lákavo krehkú rybu či rôzne vegetariánske špeciality je rozkošou pre všetky zmysly! Navyše - ako by sa v každom profesionálnom či amatérskom "gril masterovi" aj vo všetkých ostatných účastníkoch hostiny oživili praveké inštinkty, kedy naši dávni predkovia s radosťou zistili, že mäso upravené nad priamym ohňom skvele chutí, božsky vonia a je tiež oveľa lepšie stráviteľnejšie. 

Základom úspešného grilovania je nielen kvalitný gril (napríklad výkonný plynový gril HECHT ADELLE 5), ale aj zvládanie základov kulinárskeho umenia "kúziel na rošte". Nasledujúce nevegetariánske tipy a odporúčania sú určené všetkým, ktorým ide aspoň troška o kvalitu pripravovaných pochúťok. A tým, ktorí sa neuspokoja s grilovaním takého mäsa, ktoré si kúpia už namarinované v supermarkete - čerstvosť takéhoto mäsa je totiž často nezistiteľná kvôli veľkej vrstve tuku a korenia.

  • Z bravčového mäsa je na grilovanie ideálna krkovička, rebierka, panenka alebo plece. Z hovädzieho vrchný a spodný šál, nízka či vysoká roštenka, orech, pupok či zadné. Z hydinového prakticky čokoľvek, od celého kuraťa až po napríklad morčacie krídla - tie sú pre svoje mäkké, voňavé a vysoko chutné mäso málo známou superlahôdkou na grilovanie. Grilovať tiež môžeme prakticky všetky ryby, fantastickou delikatesou je pražma. Pri každej rybe je dôležité, aby bola skutočne čerstvá - to zistíte jednoducho: čím jasnejšie a nezakalenejšie má ryba oči, tým je čerstvejšia.
  • Lepšie než kúpiť hotovú marinádu či grilovacie korenie, ktoré sú navyše často plné soli, je urobiť si domácu marinádu. Jej hlavnými súčasťami sú olej (ideálne olivový), soľ a nejaká kyslá prísada, napríklad citrónová šťava, ocot, víno alebo horčica. Mäso by sa v marináde nemalo "topiť", stačí ho ľahko potrieť. Marinádu môžete doplniť o vaše obľúbené aromatické bylinky alebo iné ingrediencie, ako je cesnak.
  • Predtým, ako mäso vložíte na rozpálený gril, malo by mať cca izbovú teplotu. Inak by utrpelo teplotný šok, bielkovina by sa v ňom zrazila a šťava by z neho rýchlo vytiekla. Z chladničky mäso preto vyberte s dostatočným časovým predstihom.
  • Čo sa týka steakov, odporúčame ich po krajoch na troch miestach jemne narezať, aby na rošte ostali rovné, neskrútené. 

Páčil sa vám článok? Nechajte si zasielať ďalšie články a novinky na e-mail, aby vám nič neuniklo!

Prišiel Vám článok zaujímavý?
Zdieľajte ho ďalej.




Mohlo by Vás tiež zaujímať