-
- Kosačky
- Traktory
- Prevzdušňovače
- Vyžínače
- Krovinorezy
- Kultivátory
- Plotostrihy
- Drviče vetiev
- Akumulátorový program
- Kompostéry
- Píly
- Štiepačky
- Fukáre, vysávače
- Zametacie stroje
- Snežné frézy
- Odhŕňače, škrabky na ľad
- Vozíky
- Rozmetadlá a posypové vozíky
- Čerpadlá a vodárne
- Vysokotlakové umývačky
- Postrekovače a rosiče
- Ručné náradie
- Príslušenstvo
- Skleníky a pareniská
- Substráty, mulčovacia kôra
Kúzlo letného grilovania
13. 07. 2021

Grilovať poriadny kus mäsa alebo nejakú lákavo krehkú rybu či rôzne vegetariánske špeciality je rozkošou pre všetky zmysly! Navyše - ako by sa v každom profesionálnom či amatérskom "gril masterovi" aj vo všetkých ostatných účastníkoch hostiny oživili praveké inštinkty, kedy naši dávni predkovia s radosťou zistili, že mäso upravené nad priamym ohňom skvele chutí, božsky vonia a je tiež oveľa lepšie stráviteľnejšie.
Základom úspešného grilovania je nielen kvalitný gril (napríklad výkonný plynový gril HECHT ADELLE 5), ale aj zvládanie základov kulinárskeho umenia "kúziel na rošte". Nasledujúce nevegetariánske tipy a odporúčania sú určené všetkým, ktorým ide aspoň troška o kvalitu pripravovaných pochúťok. A tým, ktorí sa neuspokoja s grilovaním takého mäsa, ktoré si kúpia už namarinované v supermarkete - čerstvosť takéhoto mäsa je totiž často nezistiteľná kvôli veľkej vrstve tuku a korenia.
- Z bravčového mäsa je na grilovanie ideálna krkovička, rebierka, panenka alebo plece. Z hovädzieho vrchný a spodný šál, nízka či vysoká roštenka, orech, pupok či zadné. Z hydinového prakticky čokoľvek, od celého kuraťa až po napríklad morčacie krídla - tie sú pre svoje mäkké, voňavé a vysoko chutné mäso málo známou superlahôdkou na grilovanie. Grilovať tiež môžeme prakticky všetky ryby, fantastickou delikatesou je pražma. Pri každej rybe je dôležité, aby bola skutočne čerstvá - to zistíte jednoducho: čím jasnejšie a nezakalenejšie má ryba oči, tým je čerstvejšia.
- Lepšie než kúpiť hotovú marinádu či grilovacie korenie, ktoré sú navyše často plné soli, je urobiť si domácu marinádu. Jej hlavnými súčasťami sú olej (ideálne olivový), soľ a nejaká kyslá prísada, napríklad citrónová šťava, ocot, víno alebo horčica. Mäso by sa v marináde nemalo "topiť", stačí ho ľahko potrieť. Marinádu môžete doplniť o vaše obľúbené aromatické bylinky alebo iné ingrediencie, ako je cesnak.
- Predtým, ako mäso vložíte na rozpálený gril, malo by mať cca izbovú teplotu. Inak by utrpelo teplotný šok, bielkovina by sa v ňom zrazila a šťava by z neho rýchlo vytiekla. Z chladničky mäso preto vyberte s dostatočným časovým predstihom.
- Čo sa týka steakov, odporúčame ich po krajoch na troch miestach jemne narezať, aby na rošte ostali rovné, neskrútené.
Mohlo by Vás tiež zaujímať

Ako bojovať proti komárom
27. 06. 2022
Ako psiemu kamošovi spríjemniť leto
27. 06. 2022
Je najlepšia doba na strihanie živého plotu
24. 06. 2022
Prečo je funkčný skimmer dôležitý?
23. 06. 2022
