Ako upraviť rajčiny, aby boli ako čerstvé aj na budúci rok?

25. 08. 2022

Ako upraviť rajčiny, aby boli ako čerstvé aj na budúci rok?

Tiež sa vám tento rok urodilo toľko rajčín, že ich nestíhate spracovávať? S rajčinami je to niekedy ako na hojdačke. Jeden rok robíte čo môžete, hnojíte, polievate, vyštipujete, bojujete s plesňami, hubami a z úrody urobíte sotva pár šalátov. Ďalší rok sa s minimálnym úsilím urodí toľko rajčín, že neviete čo s nimi a cez plot ich rozdávate okoloidúcim. Skrátka, keď je rajčín prebytok a nestíhate ich spracovávať, je čas sa zamyslieť nad tým, ako ich uložiť na neskôr. 

Existuje mnoho receptov na výrobu kečupov alebo ďalšie rôzne spôsoby konzervovania, väčšinou však majú jednu zásadnú chybu. Pri konzervácii sa používajú spravidla rôzne prísady, korenia a spôsoby spracovania, ktorých výsledkom je pochutina, ktorá má v kuchyni len jednostranne obmedzené použitie. Z rajčín naložených v sladkokyslom náleve rajskú omáčku neurobíte, kečup je vhodný tak do hamburgeru alebo na hranolky. Existuje však spôsob, ktorý je rokmi overený, pri ktorom si rajčiny zachovajú aj niekoľko mesiacov chuť ako čerstvé a ich využitie v kuchyni je široké. Stačí vám k tomu len voda a zaváracie poháre.

Rajčiny dôkladne umyte. Ak vám vadia šupky, krátko ich naparte vo vriacej vode a ošúpte, nie je to ale nutné. Veľké rajčiny nakrájajte na polovice, malé môžete nechať celé.

Z časti rajčín si pripravíme nálev. Dáme do hrnca s vodou, za občasného miešania ich varíme, kým rajčiny nezmäknú. 

Medzi tým do vyvarených pohárov naskladáme zbytok rajčín. Tie následne zalejeme nálevom z rozvarených rajčín, ktorý sme precedili cez sitko. Poháre pozatvárame a povaríme ich pri 90°C 30 minút v hrnci s vodou. Po vybratí ich postavíme na viečko dnom nahor a necháme ich vychladnúť. 

Uskladníme ich na chladnom a tmavom mieste. Ak ste všetko urobili správne a viečka dobre držia, rajčiny pokojne vydržia aj do budúceho leta, než vám opäť narastú čerstvé. Keďže nie sú nijak ochutené, využitie nájdu ako základ do rôznych omáčok, polievok a ďalších receptov. 

Autor: TP


Páčil sa vám článok? Nechajte si zasielať ďalšie články a novinky na e-mail, aby vám nič neuniklo!

Prišiel Vám článok zaujímavý?
Zdieľajte ho ďalej.




Mohlo by Vás tiež zaujímať