Zobraziť kategórie

Ako pripraviť na grile šťavnaté kura?

17. 06. 2022

Ako pripraviť na grile šťavnaté kura?

Leto nás priam vyzýva na grilovanie. Mnohí z nás majú svoj osvedčený recept, ktorým sa snažia pohladiť chuťové poháriky svojich hostí. Lenže keď neviete, ako na to, môžete mäso vysušiť natoľko, že bude nepoužiteľné.

Pre začiatočníka je asi najjednoduchšie začať s krkovičkou, ktorá nie je na grile tak náchylná k vysušeniu. Lenže ugrilovať kuracie mäso tak, aby nebolo suché, to už chce trochu kumštu.

Základom je kvalitný gril. Potrebujete totiž dosiahnuť správnu teplotu. Ak bude nízka, budete musieť mäso grilovať dlho, povrch sa nezatiahne a mäso sa vysuší. Keď bude teplota príliš vysoká, mäso pripálite a vnútri bude surové. Ak máte plynový gril, je nastavenie správnej teploty jednoduché, ak grilujete na drevenom uhlí, bude to o niečo zložitejšie. 

Gril na uhlie by mal mať dostatočne veľkú plochu, aby ste mohli vytvoriť teplotu a studenú zónu. To znamená, že cca pod 1/3 plochy nebudete kúriť. Neskôr sa vám to bude hodiť, keby sa mäso pripaľovalo a vnútri bolo surové. Ak vlastníte gril, ktorý má dva grilovacie rošty nad sebou, ako napríklad HECHT SENTINEL, HECHT MERIDA alebo väčšina plynových grilov HECHT, môžete ako studenú plochu využívať horný rošt.

Uhlie alebo drevené brikety nechajte najskôr rozhorieť, potom ale počkajte, kým ohnisko trochu vychladne na stredne vysokú teplotu. Ideálne by mala byť niekde okolo 180°C. Na čistý rošt položte kuracie mäso a zaklopte ho vekom. Z každej strany mäso grilujte približne 3-5 minút, priebežne ho ale kontrolujte, či sa zo spodnej strany nepripaľuje. Do mäsa zásadne nikdy nepichajte vidličkou, otáčajte ho jedine grilovacími kliešťami! Chybou by tiež bolo mäso obracať každú pol minútu. Najskôr ho opečte z jednej strany, následne z druhej. Keby sa mäso pripaľovalo a stále bolo vnútri surové, presuňte ho do studenej zóny a dogrilujte ho pár minút tzv. nepriamou metódou.

Akonáhle je mäso hotové, dajte ho dole z grilu a nechajte ho ešte chvíľu oddýchnuť pod alobalom na tanieri. Ak by ste ho ihneď naporcovali, šťava by sa odparila a mäso by bolo suché. Nechajte preto mäsu pár minútiek času, aby sa šťava rovnomerne rozprestrela a roztiahla chuť do celého objemu mäsa. 

Ako kuracie mäso pripraviť na grilovanie?

Grilujte len čerstvé chladené kuracie. Je šťavnatejšie, ako zamrazené mäso. Čerstvé mäso musí mať zdravú, svetlo ružovú farbu, nesmie byť modrasté.

Pri kvalitnom hovädzom mäse je škoda jeho chuť prebíjať nejakým silným korením a spravidla je dobré použiť len soľ a korenie. Kuracie mäso má však jemnú a pomerne nevýraznú chuť, preto neuškodí ho trochu dochutiť. Dobrým nápadom môže byť napríklad prípraviť marinádu z bieleho jogurtu, trochy oleja a grilovacieho korenia. Mäso do marinády naložte aspoň na dve hodiny dopredu. Tesne pred grilovaním ho vyberte a prebytočnú marinádu osušte napríklad papierovou utierkou.

Ak grilujete kuracie prsia, neprekrajujte ich na tenké plátky, ako keby ste chceli vyprážať rezne. Nechajte ich celé, tenké plátky by sa rýchlo vysušili. Celé prsia naporcujte až po grilovaní, budú pekne šťavnaté.

 

Autor: PST

Súvisiace kategórie:

Obrázek

Grily

Prišiel Vám článok zaujímavý?
Zdieľajte ho ďalej.




Mohlo by Vás tiež zaujímať