Ako naložiť kapustu?
05. 10. 2021
V jednom z minulých článkov sme si sľúbili, že si povieme niečo o tom, ako správne naložiť kapustu. Ak sa vám kapusty urodil dostatok, je to skvelý spôsob, ako si nachystať vitamíny na zimu. A ak sa vám tento rok úroda nepodarila, môžete si naložiť kúpenú kapustu, len tak pre radosť. Kyslú kapustu síce môžete bežne kúpiť v obchode, nie je však nad domácu. Vhodné sú najmä neskoré alebo poloneskoré odrody.
Kyslá kapusta bola od nepamäti pre našich predkov zdrojom vitamínov a minerálov na celú dlhú zimu. Dobre chutí surová (napríklad po veselej silvestrovskej noci), existuje aj nespočetné množstvo receptov, ako ju využiť v kulinárskom umení.
K tomu, aby ste si naložili doma kapustu sami, nie je potrebné nič špeciálne. Babičky síce kapustu nakladali do sudov alebo do na to určených kameninových či keramických nádob. Tie je možné zakúpiť aj dnes, rovnako dobre si ale vystačíte aj s obyčajnými veľkými zaváracími pohármi. Potrebovať ale budete aj komoru alebo iný chladnejší priestor, kam nádobu s kapustou uložíte.
Postup:
Hlávky dobre očistite, odstráňte nahnité, špinavé a uschnuté listy. Prekrojte na štvrtiny a vykrojte tvrdé hlúby. Kapustu nastrúhajte na slíže. Ideálne je strúhať ju do vaničky alebo väčšieho vandlíka. Na 10 kg kapusty použite 15-20 dkg soli a 15 dkg cibule nakrájanej na polkoliečka. Dochutiť ju môžete cca 20 g rasce, kúskom chrenu, vetvičkou kôpru, niekto pridáva aj horčičné semienko, nastrúhané jablko a cesnak. Recepty sa v minulosti líšili od kraja.
Všetko dôkladne premiešajte, vetvičku kôpru však pridávajte až na vrch nádoby, kde bude kapusta kvasiť. Zmesou naplňte súdok alebo pripravené zaváracie poháre. Dôležité je kapustu do nádob dôkladne natlačiť. Kapusta musí byť v nádobe úplne potopená, je vhodné ju zaťažiť napríklad doštičkou alebo čistým kameňom, aby sa pri kvasení nezdvíhala.
Ak sa bude vyvárať prebytočné množstvo šťavy, odoberte ju a schovajte do chladničky, aby ju bolo možné v prípade potreby doliať späť. Ak kapusta kvasí na sucho, dolievajte ju naopak prevarenou vychladenou vodou. Do tej môžete pred varením pridať soľ, cca 20 g na 1 liter.
Správny súdok na kapustu má na vrchnom okraji po obvode žliabok, kam nalejete vodu, ktorá utesní pokrievku. V pohároch bude kapusta kvasiť tak, že sa najskôr viečka vydujú, po niekoľkých dňoch sa viečko naopak prisaje. Počítajte s tým, že na začiatku kvasenia môže šťava z pohárov vytekať, preto ich postavte napríklad na hlbší plech.
Kapustu môžete nechať kvasiť prvý týždeň v teple, potom ju premiestnite na studené miesto.
Dôležitá je čistota, okraj súdka preto udržujte čistý. Ak by sa nad kapustou objavila pena alebo pleseň, okamžite ju odoberte, vnútorný okraj nádoby vytrite čistou vodou a vysušte.
Kapustu je možné začať konzumovať približne po štyroch týždňoch.
Autor: PST
Páčil sa vám článok? Nechajte si zasielať ďalšie články a novinky na e-mail, aby vám nič neuniklo!
Prišiel Vám článok zaujímavý?
Zdieľajte ho ďalej.