Čas na záhradnú gril párty

28. 05. 2020

Čas na záhradnú gril párty

Aká by to bola gril párty, keby vedľa chladených nápojov Vašim hosťom chýbalo ohňom prevoňané jedlo. Aby ste mohli Vaše kulinárske schopnosti preukázať naplno, potrebujete poriadny gril. Na trhu ich je však nespočetné množstvo, ako sa vyznať v tom, ktorý je ten najlepší?

Asi nie je potrebné vysvetľovať, že grily sa delia na plynové, elektrické a grily na drevené uhlie. Grilovať vaše obľúbené špeciality na záhrade na elektrickom grile asi nie je úplne ono. Najlepšiu chuť pokrmov dosiahnete prípravou na grile na drevené uhlie alebo na plyn. Dobroty z grilu budú krásne rozvoniavať a slinky sa okrem hostí určite zbehnú aj Vašim susedom.

Grily na drevené uhlie 

Grilovanie na uhlí alebo briketách je úplná klasika. Vynikajúco pokrmy prepečie a dym z dreveného uhlia im navyše dodá typickú "grilovanú" chuť. Malou nevýhodou môže byť zložitejšie rozpaľovanie a čistenie grilu, výsledok však jednoznačne stojí za to. Z úst hostí budú padať samé slová chvály. 

Plynové grily

Grily na plyn majú jednu veľkú výhodu v tom, že na grilovanie sú pripravené takmer okamžite po zapnutí. Stačí otočiť gombíkom a zapáliť horák. Teplotu máte vždy perfektne pod kontrolou a navyše nemusíte riešiť ani popol či zložitejšie zapaľovanie dreveného uhlia. Grilované špeciality si tak môžete vychutnať kedykoľvek Vás napadne, či už cez týždeň po príchode z práce alebo cez víkend v kruhu priateľov. 

Gril podľa Vašich predstáv

Podľa toho, pre koľkých ľudí plánujete pravidelne grilovať treba prispôsobiť aj veľkosť grilu. Nikomu nie je príjemné, ak dostane jedlo a ostatní musia čakať, kým ugrilujete ďalšie. Nebojte sa teda grilov s väčšími rozmermi grilovacej plochy.

Ak máte plynový gril so samostatnými horákmi, jednoducho ich zapálite len toľko, koľko aktuálne potrebujete. Rovnako tak nie je nutné rozpaľovať celé ohnisko na grile na drevené uhlie. Je to jednoduché, ak si chcete urobiť romantickú večeru vo dvoch, využijete len časť grilu. Ak plánujete gril párty a väčšiu návštevu, rozpálite celý gril. 

Na plynovom grile je možné teplotu regulovať otočnými gombíkmi. Pri grile na drevené uhlie to však nie je možné, preto je vhodné aby mal gril výškovo nastaviteľný rošt. Niektoré modely grilov tiež ponúkajú možnosť posúvania celého ohniska. 

Nezabudnite na to, že s grilom bude pravdepodobne potrebné manipulovať, preto by mal byť vybavený kolesami. Vďaka nim si gril presuniete presne tam, kam budete potrebovať. 

Čo by grilu rozhodne nemalo chýbať sú dostatočne veľké odkladacie plochy, na ktoré si odložíte napríklad misku s naloženým mäsom alebo všetko potrebné, čo potrebujete mať pri grilovaní po ruke. 

Teplomer integrovaný vo veku vám umožní rozpáliť gril na požadovanú teplotu. Nie je nič horšie ako keď grilovanie uponáhľate a mäso usušíte na nedostatočne rozpálenom grile. 

 

Autor: PST


Páčil sa vám článok? Nechajte si zasielať ďalšie články a novinky na e-mail, aby vám nič neuniklo!

Prišiel Vám článok zaujímavý?
Zdieľajte ho ďalej.




Mohlo by Vás tiež zaujímať