Dezinfikujte hlinu v kvetináčoch a truhliciach
11. 09. 2023
S jeseňou prichádza doba, kedy je potrebné postarať sa o rastliny pestované vonku v kvetináčoch a truhliciach. Niektoré trvalky bude treba presadiť, iné na zimu presťahovať na miesta, kde nemrzne. Ak však v nádobách pestujete jednoročky, alebo napríklad zeleninu na balkóne, zostane vám z nich množstvo pomerne kvalitnej zeminy. Čo s ňou urobiť?
Niekto to možno nerieši a zeminu použije ďalší rok na vysadenie nových rastlín. Iný zeminu vysype do záhonu alebo skleníka a na jar si zaobstará novú. V oboch prípadoch sa však jedná o veľkú chybu, ktorá sa môže vypomstiť.
Asi sa zhodneme na tom, že zbavovať sa kvalitnej zeminy by bola škoda. Lenže na konci sezóny môže byť hlina plná škodcov, plesní a chorôb. Najmä v prípade, že ste v nádobe na balkóne pestovali nejakú zeleninu, ako sú rajčiny alebo uhorky, môže byť pôda kontaminovaná chorobami, ktoré v nej pokojne prezimujú a budúci rok napadnú nové rastliny.
V zemine, v ktorej ste pestovali na balkóne zeleninu, môže byť množstvo zárodkov chorôb a plesní...
Existuje však niekoľko spôsobov, ako pôdu dezinfikovať. Najjednoduchším spôsobom je dezinfekcia pomocou chémie, lenže keď v zemine pestujete zeleninu alebo bylinky, chemická dezinfekcia nie je úplne vhodná. V takom prípade je lepšie pôdu dezinfikovať tepelne.
Dezinfekcia zeminy v rúre
Pripravte sa na to, že budete musieť poriadne vyvetrať. Pečená hlina vie poriadne "zavoňať". Zeminu dajte na starý plech alebo pekáč, zohrejte rúru na 90 °C a nechajte v nej zeminu dôkladne prehriať aspoň 45 minút. Tým sa zlikvidujú všetky zárodky chorôb, plesne, larvy a vajíčka škodcov, ale aj zanesené semienka buriny.
Počítajte s tým, že pečená hlina bude preschnutá, preto ju bude nutné po vychladnutí prevlhčiť. Na zimu ju uskladnite v uzavretej nádobe, aby sa do nej nemohli nasťahovať žiadni škodcovia.
Prečítajte si tiež:
Kam s pohrabaným lístím?
Za pálenie hrozia vysoké pokuty!
Dezinfekcia zeminy v pare
Budete potrebovať veľký hrniec a naparovacie sito. Na dno hrnca nalejte čo najviac vody, aby dosahovala až pod naparovacie sito. Počítajte s tým, že vodu budete variť cca hodinu, tak jej musí byť dostatočné množstvo, aby sa nevyvarila. Na sito položte plátno, alebo napríklad netkanú textíliu, aby zemina nemohla prepadnúť do vody. Hrniec zeminou neplňte až po okraj, je potrebné, aby pod pokrievkou bolo trochu miesta pre unikajúcu paru.
Pod pokrievkou nechajte po dosiahnutí varu zeminu naparovať aspoň hodinu. Horúca para prechádzajúca zeminou spoľahlivo zničí všetko, čo by mohlo rastlinám škodiť. Zeminu nechajte vychladnúť do druhého dňa a uskladnite cez zimu v uzavretej nádobe.
Na jar nezabudnite do zeminy dodať potrebné živiny vo forme hnojív, alebo premiešaním s kvalitným kompostom.
Páčil sa vám článok? Nechajte si zasielať ďalšie články a novinky na e-mail, aby vám nič neuniklo!
Prišiel Vám článok zaujímavý?
Zdieľajte ho ďalej.