Prečo má vlašský orech tvar mozgu?

10. 10. 2022

Prečo má vlašský orech tvar mozgu?

Vlašské orechy sa vo veľkej miere konzumovali už v dobe kamennej. Sú veľmi výživné, pretože obsahujú okolo 70% tuku, 18% proteínov a len 3% cukru. Z mastných kyselín sa jedná predovšetkým o omega 3 mastné kyseliny, ale tiež vitamíny B1, B6, B9, E, minerály ako je meď, horčík či zinok.

Má sa za to, že orechy priaznivo pôsobia na rozvoj detského mozgu a celkovo pôsobia dobre na ľudskú psychiku. Že by práve preto malo vylúpnuté jadro tvar ľudského mozgu?

Ako vlašské orechy správne skladovať?

Správne skladovanie začína už pri zbere. Orechy by nemali zbytočne dlho ležať pod stromom na mokrom lístí. V dobe, kedy padajú najviac sa preto oplatí ich zbierať denne. Ak je to možné, zbavte ich šupky hneď pri zbere. Orechy, z ktorých zatiaľ nie je možné šupku odstrániť dajte do samostatnej prepravky a lúpte ich postupne, ako bude šupka praskať. Orechy v škrupinách zbavené šupky sa najlepšie skladujú v priedušnej prepravke. Nechajte ich uschnúť a uložte ich na suché, chladné a tmavé miesto, kde je teplota do 18 °C. 

Orechy lúpte tesne pred tým, ako ich budete spotrebovávať. Olúpané jadrá totiž začnú rýchlo oxidovať a tuky v nich uložené v podstate žlknú. Nie sú vyložene zdraviu škodlivé, ale nechutia príliš vábne, nehodia sa už ani do pečiva alebo náplní. Ak by ste ich nechali vyložene pokaziť, potom už môžu byť aj toxické.

Ak vám ostanú napríklad po vianočnom pečení vylúpané jadrá, môžete ich skúsiť zamraziť. Najlepšie v nejakom vákuovom vrecku.

Autor: PST


Páčil sa vám článok? Nechajte si zasielať ďalšie články a novinky na e-mail, aby vám nič neuniklo!

Prišiel Vám článok zaujímavý?
Zdieľajte ho ďalej.




Mohlo by Vás tiež zaujímať