Zobraziť kategórie

Viete správne grilovať?

22. 07. 2021

Viete správne grilovať?

Pri grilovaní robia niektorí ľudia zbytočné chyby, ktoré do istej miery znehodnotia výsledok ich snaženia. Poďme si dať dohromady niekoľko zásad, ako grilovať správne a čomu sa pri grilovaní naopak vyhnúť. Aby výsledná grilovaná pochúťka bola naozajstným pôžitkom pre všetky zmysly.

V prvom rade pri grilovaní odložte veľmi ďaleko vidličku. Najčastejšou chybou totiž býva, keď do mäsa pichnete pri otáčaní alebo v snahe zistiť, či je už mäkké. Zbytočne potom z mäsa vytečie šťava a mäso je pri podávaní vysušené. Na obracanie zásadne používajte buď obracačku alebo grilovacie kliešte. 

Druhou zásadou je dosiahnutie správnej teploty grilu. V prípade elektrického alebo plynového grilu to nie je problém. Avšak väčšina kuchárov asi potvrdí, že najlepšiu chuť dosiahnete len na drevenom uhlí. A tu môže byť dosiahnutie optimálnej teploty troška alchýmia. 

Každý gril na uhlie je svojim spôsobom iný. Ak však viete, ako na to, dobré jedlo pripravíte aj na tom najmenšom grile. Rozdiel medzi grilmi je potom v zásade iba v tom, že tie drahšie vám poskytnú istý komfort, griluje sa na nich pohodlnejšie, sú vybavené napríklad odkladacími plochami, teplomerom, môžete na nich regulovať prietok vzduchu a môžu mať ďalšie funkcie a výhody navyše. Konštrukcia grilu má vplyv na to, ako sa k uhliu dostáva vzduch, čo ovplyvní horenie. Zohľadniť je potrebné aj výšku roštu s ohniskom. Výhodou je, keď je výška roštu nastaviteľná, ale nie je to podmienkou. Niekedy to vyžaduje trocha experimentovania, kým si na gril zvyknete a dokážete odhadnúť, kedy je mäso optimálne prepečené.

,

Navyše aj každé uhlie je iné. Najlepšie je uhlie z tvrdého dreva, obľúbené sú brikety, ktoré vydržia horieť dlho. Nič neuponáhľajte, uhlie sa musí poriadne rozhorieť tak, aby bolo po celom povrchu žeravé a pokryté bielym popolčekom. Na úrovni roštu by teplota mala dosahovať približne 200 °C. Gril preto zapáľte včas, respektíve s dostatočným predstihom. Častou chybou je, že sa gril zapáli na poslednú chvíľu a potom u neho ľudia netrpezlivo postávajú s pripraveným mäsom. Väčšinou tento boj s nervami nevydržia a mäso na gril vložia ešte pred tým, než sa uhlie poriadne rozhorí. Výsledkom je dlhé a pozvoľné sušenie alebo takmer doslova údenie mäsa. Aj najkvalitnejšie mäso sa tak bohužiaľ premení na vysušenú, tuhú a polosurovú "podrážku".

Grilovať je možné prakticky ľubovoľné mäso, aj keď najlepší je asi pekne tukom mramorovaný steak. Práve tuk totiž zaistí, že mäso bude šťavnaté, voňavé a bude mať výraznú chuť. K takému mäsu potrebujete na dochutenie len soľ a korenie, bola by totiž škoda chuť kvalitného mäsa prebíjať nejakým výrazným korením alebo bylinkami.

Pred grilovaním z mäsa nikdy neodkrajujte tuk ani kosti. Mäso je pri kosti najchutnejšie, len pri grilovaní dbajte na to, aby bolo dostatočne prepečené. Tuk dodá mäsu šťavnatosť, ak nemáte tučné mäso radi, tuk môžete vždy odkrojiť až po grilovaní na tanieri. 

Mäso naložené v marináde môže byť pri grilovaní na klasickom rošte nad uhlím menší problém. Marináda z naloženého mäsa môže stekať do žeravých uhlíkov, a keď začne horieť, z grilovania sa môže stať "kremácia". Preto je vhodné pred grilovaním marinované mäso osušiť obrúskom.

Bezpečnejšie než marinovanie je do mäsa vmasírovať korenie s kvapkou oleja a podávať ho s nejakou vhodnou omáčkou. Na prestretý stôl môžete dať viac druhov omáčok a horčíc a výhodou potom je, že si môže každý vybrať, čo má rád.

Ako už sme si uviedli na začiatku, nikdy neskúšajte prepečenosť pichaním do mäsa. Prepečenosť mäsa spoznáte stlačením. Čím je mäso tvrdšie, tým je prepečenejšie. Najlepšiu chuť mäso dosahuje, ak nie je úplne dopečené, ale nie každý to takto má rád. Hydinové mäso však vždy prepečte dôkladne - kvôli nebezpečenstvu salmonelózy.

Prajeme vám dobrú chuť.

 

Autor: PST

Prišiel Vám článok zaujímavý?
Zdieľajte ho ďalej.




Mohlo by Vás tiež zaujímať